ORD & TEXT nylanserar kurser online om utställningstext

Utställningstext, alltså den text som finns i utställningar, är en alldeles egen genre av text. Den har alldeles speciella förutsättningar och särskilda funktioner i utställningar.

Vissa säger att ingen läser texterna, så det är ingen idé att ha dem med. Andra förespråkar att inte ha någon text alls. Vissa älskar mustiga, innehållsrika texter medan andra förespråkar lättläst och sparsmakat.

Skärmdump från webbkurs. I alla kurser finns videor som kombineras med text, bilder, exempel och övningar.

Oavsett debatt så är texter ett faktum i de allra flesta utställningar. Och jag ser ett behov av att öka kunskaper om texter i utställningar. Därför har jag återstartat mina webbkurser om utställningstext. Och ökat utbudet med olika kurser på olika nivå.

Boken Smaka på orden kom ut 1991.

Jag har intresserat mig för texter i utställningar ända sedan jag gick museiutbildningen kring millenieskiftet och läste Margareta Ekarvs Smaka på orden. Hennes syn på text i utställning var en ögonöppnare och allt sedan dess har jag läst på, testat egna metoder, skrivit massor av text för utställningar, pratat med andra professionella i branschen och följt utvecklingen.

En hel del har verkligen blivit bättre sedan 00-talet när jag började arbeta med utställningar. Många institutioner har blivit medvetna om vikten av att skriva begripligt. Samtidigt ser jag att kunskaperna om text i utställningar fortfarande behöver öka bland oss i utställningsbranschen. Det är för att höja kvaliteten på utställningstext runt om i hela landet som jag har nystartat mina webbkurser - och för att lyfta värdet i texten som medium i utställningar.

Bättre texter ger i sin tur möjligheter för att få fler och nöjdare besökare, bredda målgrupperna och generellt skapa en högkvalitativ utställningsbransch.

Känner du att du vill slipa dina kunskaper rekommenderar jag dig verkligen att ta en titt i utbudet på min webbplats. Jag kommer lägga ut fler kurser vartefter jag hinner producera dem. Än så länge finns tre kurser.

  • Att skriva utställningstext - En genomgripande kurs som går igenom hela textprocessen från idé till färdig text, där jag också ger personlig respons på dina skrivövningar. Den är något för dig som skriver i ditt arbete redan och vill utveckla ditt skrivande och få konkreta verktyg som hjälper dig från start till mål. Även du som tycker att du redan är erfaren utställningskribent får nytta av kursen.

  • Introduktionskurs - Skriva för utställningar - En introduktionskurs som går igenom vad utställningstext är, vilken funktion text har i utställningar och konkreta råd och tips kring hur du kan skriva bättre utställningstexter. Kursen innehåller text, video, bilder, exempel och övningar. Kursen är en självstudiekurs som du gör i datorn eller mobilen, när du vill och var du vill.

  • Frasanpassat radfall - Kursen går vi igenom vad frasanpassat radfall är, hur du kan använda det både i din text och som ett verktyg för att skriva bättre text. Du får träna på att att skriva med frasanpassat radfall och får konkreta metoder att ta med dig vidare i ditt skrivande. Detta är en självstudiekurs, så du går när du vill och var du vill.

Alla kurser är webbaserade som du kan gå när du vill. Den stora kursen Att skriva utställningstext är uppdelad i flera avsnitt, med många övningar och personlig respons på inskickade uppgifter. De mindre kurserna är självstudiekurser som avslutas med ett quiz där du får testa dina kunskaper.

Alla kurser går du individuellt, men det kan vara en fördel att vara en grupp på arbetsplatsen som alla går kursen, så att ni kan diskutera sinsemellan.

Priser och mer information hittar du i webbshopen.