Judiskt kunskapscenter kan bli Årets utställning 2021

Det är en stor ära att kunna berätta att Judiskt kunskapscenter är en av finalisterna i tävlingen Årets utställning som arrangeras av föreningen Forum för utställare.

Utställningen är integrerad i den befintliga inredningen i utställning. Foto: Josefin Widell Hultgren

Juryns motivering:

"På Judiskt kunskapscentrum samspelar en historisk berättelse med ett pågående och i allra högsta grad levande kulturarv kring judiskt liv. Dåtid och nutid talar med varandra. När berättelsen om förintelsen placeras i en lokal med en aktiv hotbild riktad mot sig ges historien en skärpa som är svår att nå i ett traditionellt utställningsrum. Rummet i sig får en unik roll i besökarens förståelse av innehållet. Gestaltningen är dessutom på ett snillrikt sätt integrerad i rummets funktioner och utformad för att inte störa när synagogan används som församlingslokal.”

De två andra finalisterna är:

  • Under ytan - Vrak – Museum of Wrecks

  • BORO – Nödens konst - Östasiatiska museet

I biblioteket i synagogan berättar vi om judiska språk, litteratur, musik och böcker.

Digital och fysisk tidslinje berättar om Judiska församlingens historia från de första judarna som bosatte sig i staden till idag. Foto: Josefin Widell Hultgren.

Det gör mig extra glad att något jag jobbat med under lång tid och som känns väl förankrat och otroligt genomarbetat uppmärksammas på detta sätt. Jag började jobba med projektet 2018 och vi tog det i hamn 2021. Nu finns kunskapscentret där och bokningar trillar in för att tas om hand av församlingens duktiga guider. Jag känner mig hoppfull att Judiskt kunskapscenter ska kunna uppfylla sina mål: att öka kunskaper om judiskt liv, kultur och historia, och bidra till att minska antisemitism.

Kombinerat kiddush-bord som används i samband med shabbatgudstjänsten, och monter, samlingsplats och utställningsyta. Foto: Josefin Widell Hultgren.

Glad utställningsproducent. Foto Josefin Widell Hultgren

Vinnaren i Årets utställning presenteras på Sveriges Museers vårmöte den 26-28 april i Halmstad. Vinnaren ska ha bidragit till att utveckla utställningsmediet.

För att boka visning och workshops Judiskt kunskapscenter, besök Judiska församlingens hemsida.

Läs mer om Årets utställning hos Forum för utställare.