REFERENSER

Här visar jag bilder och berättar om några av de utställningar och andra jobb som jag gjort genom åren.
Hör gärna av dig om du vill veta mer om någon av utställningarna eller föreläsningarna.

Judiskt kunskapscenter - Judiska församlingen Malmö

Efter flera års arbete med planering, research, bearbetning, design och produktion stod utställningen i Judiskt kunskapscenter klart sommaren 2021. Kunskapscentret är inrymt i Malmö synagoga och har som syfte att öka kunskaper om judiskt liv, kultur och historia och att bidra till arbetet mot antisemitism. Utställningen har integrerats i synagogans befintliga inredning för genom smarta lösningar och ett respektfullt tillvägagångssätt. Från januari 2021 blir det möjligt för skolklasser och andra att boka en visning eller workshop i kunskapscentret. Jag har varit utställningsproducent för utställningen och arbetat tillsammans med Judiska församlingen Malmö för att skapa innehållet och göra det tillgängligt för besökare. Utställningen blev finalist i tävlingen Årets utställning 2021.

Foto: Josefine Widell Hultgren

Linjens lätta böjning

I juni 2021 var det dags för en ny utställning att öppna på Dag Hammarskjölds Backåkra. Utställningen handlar om Dag Hammarskjölds intresse för inredning, konst och design. Med utgångspunkt i möbler, konst och inredningsföremål som finns i Backåkras samlingar och som tillhört Dag Hammarskjöld visar utställningen ytterligare en sida av Dag Hammarskjöld. Här finns möbler av Carl Malmsten och Jacob Kjær, mattor av Barbro Nilsson och Edna Martin och konst av Barbara Hepworth. Utställningen ger en bild av generalsekreterarens kunskap om och intresse för modern design och konst.

I livets väntrum - skolan som blev flyktingsjukhus

Våren 1945 var Europa svårt härjat av krig.  Andra världskriget hade pågått i sex år. Bomber föll över städerna. Människor var på flykt. Flera tusen av dem kom till Sverige, de flesta nyligen befriade ur nazisternas koncentrationsläger. På kort tid ställde Malmö om för att ta hand om flyktingarna. Skolor, idrottshallar, museet och andra institutioner blev flyktingförläggningar, sjukhus och karantänboenden. En av skolorna som ställde om, var Malmö Borgarskola, som gjordes om till reservsjukhus. Utställningen 
I Livets väntrum öppnade i november 2020, och handlar om när skolan blev sjukhus för flyktingarna, om människorna som under några livsavgörande dagar vistades på Borgarskolan, i väntan på att starta sitt liv på nytt. 

Saknad i strid

Saknad i strid är en dramatiserad ljudvandring, en podwalk, som tar dig tillbaka till år 1016 och berättar vad som skulle kunna ha hänt när Ales stenar restes. Ljudvandringen tar dig med på en dramatisk tur vid Ales stenar - och samtidigt på en resa 1000 år tillbaka i tiden. Berättelsen ger liv till de magnifika stenarna och berättar om människorna bakom bygget, deras drivkrafter och känslor. Berättelsen är fiktiv och samtidigt baserad på vad vi vet om Ales stenar och vikingatiden. Ljudvandringen vid Ales stenar kan upplevas via appen Useeum, som du laddar ner i din telefon och sen lyssnar och följer den dramatiska turen runt stenarna.

Kameran lärde mig att se

Att Dag Hammarskjöld var FNs generalsekreterare vet nog många, men att han också var fotograf är mindre känt. Under sommaren 2019 visar museet Dag Hammarskjölds Backåkra fotografier tagna av honom själv. Bilderna visas i fotoalbum, precis så som Dag Hammarskjöld själv arrangerade dem och ger en unik inblick i den kände svenskens liv och bildvärld. ORD & TEXT producerade utställningen, gjorde research och urval och skrev texter till utställningen. Foton 1-3: Sofie Bergkvist, Foton 3-5: Lars Lennartsson

FOKUS sápmi

Utställningen Fokus Sápmi öppnade på Kulturen 22 september 2018. Utställningen handlar om samisk kultur och historia och är byggd kring den samling av samiska föremål som finns på Kulturen. Jag var producent och projektledare för utställningen, gjorde research, skrev texter och gjorde urval av föremål. En viktig del av utställningsproduktionen var att ta fram ny kunskap kring de samiska föremålen på Kulturen. Vi samarbetade med experter och med Samiskt Informationscenter för att säkra den.
Foton: Malin Kihlström

Hasse och Tage

Utställningen Hasse och Tage öppnade på Kulturen den 30 juni 2017. Den handlar om komikerparet Hasse och Tage som hade sin storhetstid från 1960-talet till mitten av 1980-talet. Utställningen fokuserade på komiken och politiken som teman liksom hur Hasse och Tages kreativa process såg ut. Med arkivmaterial ur Hasse och Tages egna arkiv, en scen, skrivmaskiner och massor av rekvisita från Svenska Ords produktion var utställningen innehållsrik och skojig på samma gång.

Foton: Malin Kihlström

Klostret 750 år - en historisk tidsresa

Ystads museum invigde en ny basutställning våren 2017. Museet är inrymt i en byggnad som byggdes som kloster på 1200-talet. Med texter, bilder och föremål berättar utställningen om Klostrets historia, från etablering och uppgång till förfall och återupprättelse. Byggnaden har använts som kloster, sjukhus, spritbränneri och lagerlokal och var nära att rivas innan det restaurerades och blev bibliotek och museum. Jag var produktionsledare under utställningsprojektets produktionsfas.

Foton: Malin Kihlström

IKEA KANADA 40 years

2016 firade IKEA Kanada 40 år. Det uppmärksammade företaget med en utställning på Kanadas Designmuseum i Toronto. IKEA Museum teamet, som jag då var en del av, jobbade intensivt i tre månader med design och innehåll för att sedan bygga upp utställningen på 10 dagar i Toronto. Jag var curator för utställningen, tog fram innehåll specifikt för den kanadensiska marknaden, var redaktör för texterna och var med under uppbyggnaden på plats i Toronto.

Foton: Sofie Bergkvist

IKEA Museum

2016 öppnade IKEA Museum i Älmhult. Jag jobbade där från 2013 som curator för huvudutställningen i museet. Jag var huvudansvarig för utställningsdelen Era berättelser som fokuserade på kundernas egna historier. Jag jobbade med crowd-sourcing av berättelser och skapade filmer som berättade om olika människors relation till sina BILLY bokhyllor och KLIPPAN soffor. Dessutom jobbade jag med färdigställandet av utställningsdelarna Våra rötter och Vår berättelse samt var redaktör för samtliga texter i museet.

Foton: Sofie Bergkvist

Framtidens Fordon

2012 öppnade Malmö Museer utställningen Framtidens fordon på Teknikens och Sjöfartens hus. Utställningen visar en del av museets fordonssamling och har ett fokus på hållbarhet. Jag tog fram berättelsen i utställningen och skrev alla texter.

Foton: Malin Kihlström

metoo.jpg

Föreläsningar och workshops

Jag föreläser och håller workshops då och då. Några av de teman jag föreläst om är:

  • Professionalism and trust Föreläsning om delaktighet

  • Brand museums and museum brands
    Föreläsning

  • Delaktighet på museer
    Workshop

  • Museer och delaktighet
    Föreläsning

  • Digital delaktighet och dialog Föreläsning

  • Musik och Samhälle, Popstad Lund Föreläsning

bild onspotstory.jpg

MANUS TILL GUIDE-APP

Att skriva manus till guide-appar kräver en speciell kunskap. Mina manus har alltid ett enkelt och engagerande språk som låter besökaren upptäcka platser från nya perspektiv. Jag har bland annat skrivit manus till ett antal ljudspår i Sunne - en vandring på Mårbacka, en i Sunne, en biltur runt Frykenbygden och guide-turer på vackra Rottneros Park. Den lilla byn Äskhult i Halland fick flera digitala turer våren 2020. Ljudspåren finns i en app som OnSpotStory gör, där besökare tar del av ett rikt innehåll via guide-appen.

popstad lund.jpg

Popstad Lund

Popstad Lund öppnade på Kulturen i Lund 2011. Utställningen skapades med hjälp av över 2500 fans på en facebooksida. Bilder, föremål och berättelser samlades in med hjälp av sidan till utställningen som handlade åren (1971-1996) när Lund var en musikstad att räkna med.