Ny dramatisk digital vandring vid Ales stenar

ales_stenar_wide.jpg

Under våren har jag jobbat med något alldeles speciellt: Ett manus till en berättelse om Ales stenar.

Alla som känner mig vet att jag har en speciell relation till den platsen – De 59 enorma stenarna resta i formen av ett skepp, på en plats där hav och land möts på ett närmast magiskt sätt. Nu har jag alltså haft möjligheten att fördjupa mig OCH fantisera om den här platsen.

Projektet har tillåtit mig att jobba med fiktion och fantasi, samtidigt som jag har varit mån om att basera berättelsen på den vetenskapliga kunskap som finns idag. En riktig dröm!

Idag lanserar vi - det danska företaget Useeum och ORD & TEXT - ljudvandringen “Saknad i strid - sagan om Ales stenar”. Det här är berättelsen om Torgot, Ragnhild och Sven och det som skulle kunna ha hänt när Ales stenar skapades.

”Saknad i strid” tar lyssnarna med på en guidad tur vid Ales stenar - och samtidigt på en resa 1000 år tillbaka i tiden. Berättelsen ger historien om Ales stenar liv. Människorna bakom bygget, deras drivkrafter och känslor har varit det intressanta att utforska för mig. Och nu kan ni som besöker Ales stenar göra detsamma.

Den nya ljudvandringen vid Ales stenar kan upplevas via appen Useeum, som är en gemensam förmedlingsapp för museer och historiska besöksmål. Appen kan för närvarande användas på cirka 50 museer i Danmark och Norge. Ales stenar blir den första plats i Sverige, som inkluderas i appen.

Appen kan hämtas gratis i App Store och Google Play. Ljudvandringen ”Saknad i strid” kostar 59 kr.

8_IMG_1410.jpg

TACK!

Till sist, ett extra stort TACK till personer längs vägen som bidragit på olika sätt:

Arkeologen Bengt Söderberg har faktagranskat manuset, och säkerställt att jag inte gjort några större historiska tabbar. Han är den som har bäst koll på det vetenskapliga kunskapsunderlaget kring Ales stenar.

Elin Frost läste manus ur ett dramaturgiskt och berättarmässigt perspektiv och gav mig tips, råd och professionella kommentarer, som tog mig vidare när jag körde fast.

Min kreativa dotter Signe lyssnade tålmodigt på mina testläsningar och kom med pepp och råd.

Och min vän och frilansarkollega Anna Handell: Utan hennes kreativa tankar kring titeln, hade vi suttit fast ännu.

7_IMG_1402.JPG

Fakta

Så här använder du appen:
1. Hämta appen Useeum i App Store eller Google Play
2. Välj Ales stenar
3. Starta guiden Saknad i strid

Saknad i strid är författad av Sofie Bergkvist, mångårig skribent och utställningsproducent på svenska museer. Berättelsen är faktagranskad av arkeologen Bengt Söderberg Berättelsen är inläst av Clas Göran Söllgård

Ljudvandringen kostar 59 kr.

Useeum är en gemensam app för museer och historiska besöksmål. För närvarande kan man använda appen på cirka 50 platser i Danmark, Norge - och nu också i Sverige. Själva appen är gratis, det är innehållet du betalar för.

Hämta appen:  www.applink.dk/useeum