LANSERING - Digital guidning med manus av ORD & TEXT i Äskhults by

Foto: Äskhults by

Foto: Äskhults by

Vissa jobb fäster sig mer än andra i mig. Ett sådant har varit att skriva manus till den digitala vandringen i Äskhults by.

När jag skrev kunde jag verkligen känna med byborna som levt där som kämpat med knappa resurser men också haft en stor kunskap om växer, djur och miljö. Jag fick lära känna Maria Bengtsdotter vars skicklighet med textil gjorde avtryck på gården, Kirstin Eriksdotter som gick ett fruktansvärt öde till mötes sen mannen hon jobbade för gjort henne gravid, systrarna Augusta och Ida som lämnade Äskhult bakom sig och fann lyckan i Amerika. Jag kände med Börta och Börge som kallade lantmätaren till byn för att se hur de kunde få ut mer av sin mark, och bröderna Johannes och Olof som drogs ner i armod av alkoholen.

Nu kan du också få möta de här människorna. På lördag den 2 maj öppnar Äskhults by för säsongen och lanserar då sina nya digitala guideturer. De finns två slingor, byguidningen Upplev Äskhults by, och Resan till Amerika om alla de byinvånarna som reste över Atlanten för att skapa nya liv.

För att lyssna behöver du bara följa länken nedan för att komma till webb-appen som OnSpotStory står för. Du väljer slinga och trycker sen på play.

Du kan lyssna vart som helst och när du vill. Bäst blir vandringarna så klart på plats i byn, och den är verkligen värd ett besök för den som kan. Men i tider när det är svårt för många att resa är det här också ett ypperligt tillfälle att ta del av ett spännande kulturarv på distans.

https://webapp.onspotstory.com/askhult/1/6519