ORD & TEXT FIRAR 10 ÅR!

I år är det 10 år sedan jag startade mitt företag Bergkvist ORD & TEXT. HURRA!

I utställningen Hasse och Tage på Kulturen 2017. Foto: Malin Kihlström

I utställningen Hasse och Tage på Kulturen 2017. Foto: Malin Kihlström

För att fira har jag gjort en tillbakablick och listat de bästa, roligaste, knasigaste och tuffaste uppdragen. Håll till godo!

Första uppdraget

Att skriva copy till ett nystartat företag som sålde frystorkad mat 2010.
Jag tror jag får tacka googles dåvarande rating som satte nystartade webbsidor högt upp i sökningar, för det uppdraget. Har tyvärr ingen bild från detta torra uppdrag.


Skojigaste uppdraget

Att sitta i panel med Kalle Lind och Sofi Landström och prata Hasse och Tage och humor på Humorfestivalen 2017. Då hade jag just producerat utställningen Hasse och Tage på Kulturen i Lund. Den var också skojig!

IMG_3217.JPG

Popigaste uppdraget

Utställningen Popstad Lund på Kulturen i Lund 2011. Förutom att uppdraget var popigast var utställningen gjord helt med hjälp av sociala medier genom en Facebook sida. Första gången i Sverige, vad jag vet! Och så fick jag jobba med tonårsidoler.

Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen

Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen

Mest litterära uppdraget

Att skriva fiktiv berättelse om Ales stenar 2020. Eller ja, det var inget uppdrag, utan ett samarbete med Useeum i Danmark och vår egen idé.. Åk dit och lyssna på historien på plats!

Illustration: Petter Lönegård

Illustration: Petter Lönegård

Näst mest litterära uppdraget

Att skriva om litteraturens platser i Sunne och frossa i Selma Lagerlöf och Göran Tunströms litteratur, 2019. Sunne kommun var uppdragsgivare och OnSpotStory stod för tekniken. Går att lyssna på vid besök i den värmländska staden.

Foto: Atelje Jaeger, Stockholm

Foto: Atelje Jaeger, Stockholm

Mest krångliga språk

Att bearbeta läkares underlagstexter till begripliga utställningstexter för Livets museum 2011. Som tur var, var underlagstexterna skrivna i dator, så jag slapp att även tolka läkarnas handstil.

Foto: Bengt Oberger, Wikimedia Commons

Foto: Bengt Oberger, Wikimedia Commons

Mest pengar

Att bearbeta Kungliga Myntkabinettets texter i basutställning 2012. Aldrig skrivit så mycket om pengar. Här vill jag gärna skoja om att mynten försvann i någons ficka innan jag hann fota dem, men det vore kanske inte schysst.

Viktigaste uppdraget

Att göra utställning på Malmö Borgarskola om när skolan omvandlades till sjukhus för flyktingar från nazisternas koncentrationsläger. Vi får aldrig sluta sprida kunskap om det som hände under andra världskriget. Utställningen I livets väntrum öppnar 10 november 2020.

Foto: K W Gullers, Privat ägo

Foto: K W Gullers, Privat ägo

Knasigaste uppdraget

Att skriva manus till roboten Bibi 2012. Håkan Lidbo designade roboten som var en prototyp på Malmö Museer en period i utställningen Framtidens Fordon.

Foto: Håkan Lidbo

Foto: Håkan Lidbo

Bäst möblerade uppdraget

Att jobba med IKEA Museum 2013-2016. Sanningen att säga var jag faktiskt anställd under dessa år. Så det var en paus i företagandet. Men det var tre fantastiskt lärorika år, mycket möbler och design och spännande utställningsproduktion.

Foto: IKEA Museum

Foto: IKEA Museum

Föremålstätaste uppdraget

Att producera Fokus Sápmi på Kulturen i Lund 2019. Kulturens samling med samiska föremål stod i fokus och vi jobbade hårt för att öka kunskapen om dem. Bland annat med kunniga sameslöjdmästaren Anna-Stina Svakko.

Foto: Malin Kihlström

Foto: Malin Kihlström

Mesta FN-uppdraget

Att göra foto-utställning med Dag Hammarskjölds egna foton på hans Backåkra 2019.

Foto: Sofie Bergkvist

Foto: Sofie Bergkvist

Senaste uppdraget

Att producera utställning som ska finnas i det judiska utbildningscentret i synagogan i Malmö. Klart 2021.


Foto: Sofie Bergkvist

Foto: Sofie Bergkvist

Förutom detta har jag startat och drivit min webbkurs i att skriva utställningstext, och fortsätter kampen för bra texter på museer, har föreläst om delaktighet på museer, varit engagerad i Mångfaldsföretagarna och Forum för utställare och jobbat för Lunds Universitet, och skrivit om gamla byar och bytt och renoverat hemmakontoret. Och vuxit med 10 år och blivit tonårsförälder. Är det inte värt att fira?!