Ny utställning på Arbetets museum - ORD & TEXT har skrivit texterna

I helgen (4 december) öppnade en ny utställning på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen Digitopia handlar om hur ny teknik påverkar arbete, vardagsliv, hur vården förändras och hur nya möjligheter och svårigheter skapas att övervaka människor och deras arbete.

Robot i textil, skapade efter barnteckning. Ovanför texten: Vem tar hand om dig när du blir äldre?

En fråga som ställs i utställningen är hur vården kan dra nytta av ny teknik och vilka farhågor som finns när det gäller teknik inom vårdsektorn. Foto: Peter Holgersson

Bergkvist ORD & TEXT har skrivit utställningstexterna i utställningen. Texterna berör frågor som vi i vår tid brottas med dagligen, men går även in på historiska perspektiv. Ny teknik förändrar förutsättningar för oss människor, den ger oss möjligheter, men skapar också oro.

Tidslinje med föremål och digitala skärmar

En historisk sektion i utställningen berättar om hur nya teknik påverkat människor i historien.
Foto: Peter Holgersson

Utställningen erbjuder många möjligheter att diskutera och reflektera. Frågor som museet lyfter är: Hur påverkas jobben av ny teknik? Vad händer när gränsen mellan jobb och fritid blir otydlig? Var och när tycker vi att det är okej att robotar används? Hur mycket av våra liv är vi egentligen villiga att dela med oss av? Vem drar nytta av vad och på vems bekostnad?

Ett rum handlar om vardagsteknik, vem som har tillgång till den och om alla har samma möjligheter.
Foto: Peter Holgersson

Texterna är skrivna för att passa en huvudsaklig målgrupp i högstadiet och gymnasiet, men kommer så klart att läsas av alla besökare som kommer till utställningen. Det ställer krav på läsbarhet, men också på att de ska vara trevliga att läsa, och bjuda in till reflektion.

I det här projektet skickade Arbetets museum underlagstexter, som jag bearbetade till färdig utställningstext. Museet hade en klar bild av vad man ville uppnå med texterna och en tydlig struktur på utställningen. Det gör mitt arbete lättare, samtidigt som det gäller att tänka till i formuleringarna så att det fungerar för målgruppen.

Vy i utställningen med texter som hänger från taket. Det står Kan ett datorprogram har fördomar?

Foto: Peter Holgersson

Utställningen Digitopia står på Arbetets museum tills vidare. Jag rekommenderar ett besök, gärna tillsammans med några goda vänner eller familj att diskutera med.

Här kan du läsa om utställningen på Arbetets museums hemsida: https://www.arbetetsmuseum.se/utstallning/digitopia/

Där finns också information om öppettider och andra utställningar och arrangemang.