Referenser

Här visar jag bilder och berättar om några av de utställningar och andra jobb som jag gjort genom åren.
Hör gärna av dig om du vill veta mer om någon av utställningarna eller föreläsningarna.

Kameran lärde mig att se

Att Dag Hammarskjöld var FNs generalsekreterare vet nog många, men att han också var fotograf är mindre känt. Under sommaren 2019 visar museet Dag Hammarskjölds Backåkra fotografier tagna av honom själv. Bilderna visas i fotoalbum, precis så som Dag Hammarskjöld själv arrangerade dem och ger en unik inblick i den kände svenskens liv och bildvärld. ORD & TEXT producerade utställningen, gjorde research och urval och skrev texter till utställningen. Foton 1-3: Sofie Bergkvist, Foton 3-5: Lars Lennartsson

FOKUS sápmi

Utställningen Fokus Sápmi öppnade på Kulturen 22 september 2018. Utställningen handlar om samisk kultur och historia och är byggd kring den samling av samiska föremål som finns på Kulturen. Jag var producent och projektledare för utställningen, gjorde research, skrev texter och gjorde urval av föremål. En viktig del av utställningsproduktionen var att ta fram ny kunskap kring de samiska föremålen på Kulturen. Vi samarbetade med experter och med Samiskt Informationscenter för att säkra den.
Foton: Malin Kihlström

Hasse och Tage

Utställningen Hasse och Tage öppnade på Kulturen den 30 juni 2017. Den handlar om komikerparet Hasse och Tage som hade sin storhetstid från 1960-talet till mitten av 1980-talet. Utställningen fokuserade på komiken och politiken som teman liksom hur Hasse och Tages kreativa process såg ut. Med arkivmaterial ur Hasse och Tages egna arkiv, en scen, skrivmaskiner och massor av rekvisita från Svenska Ords produktion var utställningen innehållsrik och skojig på samma gång.

Foton: Malin Kihlström

Klostret 750 år - en historisk tidsresa

Ystads museum invigde en ny basutställning våren 2017. Museet är inrymt i en byggnad som byggdes som kloster på 1200-talet. Med texter, bilder och föremål berättar utställningen om Klostrets historia, från etablering och uppgång till förfall och återupprättelse. Byggnaden har använts som kloster, sjukhus, spritbränneri och lagerlokal och var nära att rivas innan det restaurerades och blev bibliotek och museum. Jag var produktionsledare under utställningsprojektets produktionsfas.

Foton: Malin Kihlström

IKEA KANADA 40 years

2016 firade IKEA Kanada 40 år. Det uppmärksammade företaget med en utställning på Kanadas Designmuseum i Toronto. IKEA Museum teamet, som jag då var en del av, jobbade intensivt i tre månader med design och innehåll för att sedan bygga upp utställningen på 10 dagar i Toronto. Jag var curator för utställningen, tog fram innehåll specifikt för den kanadensiska marknaden, var redaktör för texterna och var med under uppbyggnaden på plats i Toronto.

Foton: Sofie Bergkvist

IKEA Museum

2016 öppnade IKEA Museum i Älmhult. Jag jobbade där från 2013 som curator för huvudutställningen i museet. Jag har huvudansvarig för utställningsdelen Era berättelser som fokuserade på kundernas egna historier. Jag jobbade med crowd-sourcing av berättelser och skapade filmer som berättade om olika människors relation till sina BILLY bokhyllor och KLIPPAN soffor. Dessutom jobbade jag med färdigställandet av utställningsdelarna Våra rötter och Vår berättelse samt var redaktör för samtliga texter i museet.

Foton: Sofie Bergkvist

Framtidens Fordon

2012 öppnade Malmö Museer utställningen Framtidens fordon på Teknikens och Sjöfartens hus. Utställningen visar en del av museets fordonssamling och har ett fokus på hållbarhet. Jag tog fram berättelsen i utställningen och skrev alla texter.

Foton: Malin Kihlström

metoo.jpg

Föreläsningar och workshops

Jag föreläser och håller workshops då och då. Några av de teman jag föreläst om är:

 • Professionalism and trust Föreläsning om delaktighet

 • Brand museums and museum brands
  Föreläsning

 • Delaktighet på museer
  Workshop

 • Museer och delaktighet
  Föreläsning

 • Digital delaktighet och dialog Föreläsning

 • Musik och Samhälle, Popstad Lund Föreläsning

bild onspotstory.jpg

MANUS TILL GUIDE-APP

2019 skrev jag manus till ett antal ljudspår i Sunne - en vandring på Mårbacka, en i Sunne, samt en biltur runt Frykenbygden. Ljudspåren finns i en app som OnSpotStory gör, där besökare tar det av ett rikt innehåll via guide-appen.Turerna tar dig med till platser omnämnda i författaren Selma Lagerlöfs litteratur, hennes hem och hattaffär, liksom till massor av intressanta platser i Frykenbygden.

popstad lund.jpg

Popstad Lund

Popstad Lund öppnade på Kulturen i Lund 2011. Utställningen skapades med hjälp av över 2500 fans på en facebooksida. Bilder, föremål och berättelser samlades in med hjälp av sidan till utställningen som handlade åren (1971-1996) när Lund var en musikstad att räkna med.