2023 hade fokus på utställningstexter

Nu närmar sig 2023 sitt slut och när jag ser tillbaka på året som gått ser jag att detta är ett år av fokus på utställningstexter. Att lyfta utställningstexter som en egen textgenre är något jag arbetat för länge. De liknar inte andra former av text eftersom de finns i ett sammanhang som är speciellt. Utställningar är en form av kommunikation som baseras på många olika medier, föremål, bilder, rumslig gestaltning och text. Ljud, ljus, lukter, smaker och aktiviteter kan också konkurrera med texten som medium. Därmed behöver de som skriver texter för utställningar vara kunniga om hur de kan underlätta för besökarna att ta till sig det i utställningen som förmedlas i text. I år har ORD & TEXT haft ett stort fokus på att just öka kunskaperna om text i utställningar.

Gästinlägg om textprocessen

Det började redan i februari när Martin Brandt Djupdræt gjorde ett gästinlägg på den här sidan om hur museet Den Gamle By i Århus arbetar med utställningstext. Museet har en strategi för hur de arbetar med utställningstext och en process där de bland annat skriver ut texterna och sätter upp dem på väggen under redigeringsarbetet. På så sätt får skribenterna syn på sina texter på ett nytt sätt jämför med i datorn.

Textredigering pågår på Den Gamle By i Århus. Foto: Den Gamle By

Föreläsning: Så lyfter du texten

I mars begav jag mig till Stockholm för att prata på OnSpotStory-dagen. OnSpotStory utvecklar appar för museer och besöksmål av olika slag. I arbetet med att ta fram innehåll är det många av deras kunder som kämpar med innehållet och framför allt texten. Min föreläsning handlade om att hur de kan jobba för ett lyfta texten, att skriva för att engagera läsaren och skriva med ett språk som fungerar i appen. Dagen var givande även för mig med inspiration från andra föreläsare och intressanta möten.

Så lyfter du texten, var rubriken för föreläsningen på OnSpotStory-dagen i Stockholm i mars 2023.

Artiklar om utställningstext

Under året fick jag också möjlighet att skriva för tidskriften Utställningskritik. I tre artiklar skrev jag om olika aspekter av utställningstext. Den första var ett debattinlägg där jag argumenterade för att vi måste uppgradera museibranschens syn på textens kraft och skrivandets konst.

I nästa artikel handlade det om Nationalmuseums utställning Trädgården. Texten var ett närstudium av texterna i utställningen - något som för övrigt är en intressant nisch inom just kritik av utställningar. Jag gav i den sista artikeln fem tips för att skriva bättre utställningstexter, och delade med mig av några av mina käpphästar när det kommer till utställningstext. Alla artiklar går att läsa på utställningskritiks hemsida.

Utställningen Trädgården på Nationalmuseum

Workshops om utställningstext

En av de roligaste delarna med att jobba med utställningstext är att hålla skrivarworkshops. Nu efter pandemin har jag märkt att fler museer hör av sig och vill ha fysiska workshops om skrivande. Det är mycket välkommet och är ett bra komplement till de digitala kurser jag också erbjuder. I år har jag haft workshops med bland annat Varbergs Kulturhistoriska museum och med Lunds Universitets museistudenter på Masterprogrammet inom Arkiv, bibliotek och museer. Jag ser fram mot att hålla fler workshops under 2024, bland annat med Alingsås museum och med Sörmlands museum.

Kallbadhuset i Varberg lystes upp av höstsolen när jag promenerade mot Varbergs fästning för att hålla skrivarworkshop om utställningstext.

Textbearbetning på hemmaplan

Mot slutet av året kom ett spännande uppdrag in. Lunds Kommun skapar ett nytt naturum i Skrylle. Arbetet med utställningen är i full gång och de behövde någon som kunde redigera texterna i utställningen. Att få bli en liten del i utställningen om naturen i mitt egna närområde var extra roligt och jag ser fram mot när utställningen är färdig under våren 2024. En del av arbetet med texterna skedde hemma på köksbordet, där jag skrev ut alla texter, klippte ut dem och la ut dem enligt den ordning de var tänkta att finnas i utställningen. På så vis kunde jag zooma ut och studera texterna både som helhet och i detalj.

Ett viktigt led i redigering av utställningstexter är att skriva ut dem och se över helheten. Då ser jag över rubriker och kollar så att det finns en röd tråd, och att texterna förmedlar det som det är tänkt att de ska förmedla.

Dessutom: Fortsatt samarbete med Judiska församlingen Malmö

Förutom fokus på text har jag fortsatt arbetet med Judiska församlingen Malmö även i år. Vi har tillsammans utvecklat ett nytt pedagogiskt program om Jiddisch och jiddischkultur som nu går att boka på Judiska församlingens hemsida. På bilden genomför vi en test-visning tillsammans med Judiskt kunskapsråd, som består av lärare, forskare och andra intressenter för Judiskt kunskapscenter.

För Judiska församlingen har jag även förberett en utställning om Malmös synagoga som firar 120 i år. Den var tänkt att visas när församlingen firade 120 år, men firandet sköts upp på grund av terrorattackerna mot Israel och de efterföljande kriget mot Hamas. Utställningen kommer visas vid ett senare tillfälle i synagogan, men kan också ställas ut på andra platser.

En del av den kommande utställningen om Malmö synagoga 120 år.

Dessutom: Undervisning om projekt på Lunds Universitet

Ett välkommet inslag bland mina återkommande åtaganden är undervisningen på Lunds Universitet. I år höll jag ett antal föreläsningar om Projekt som arbetsform på Masterprogrammet inom Arkiv, bibliotek och museer. Jag har varit inne på den kursen i olika utsträckning sedan 2012, och det är alltid spännande att träffa studenter och dela med mig av mina kunskaper från över 20 års projektarbete i branschen.

Projekt som arbetsform heter kursen på Lunds Universitet där jag undervisat.

När vi nu närmar oss 2024 ser jag fram mot att ta itu med nya uppdrag. Året är fyllt av spännande arbete. Bland annat kommer jag jobba för Lekoseum i Osby, göra en ny utställning på Dag Hammarskjölds Backåkra och hålla ett antal workshops om utställningstext. Som vanligt kommer det också gå att fördjupa sig i utställningstext genom mina webbkurser som du kan gå när du vill och var du vill.

Med detta vill jag önska alla ett gott slut på 2023 och ett gott nytt 2024!