Några höjdpunkter 2022

Det är dags att sammanfatta 2022.
Jag gör det genom några utvalda höjdpunkter under året som gått.

Uppstartsår med Judiskt kunskapscenter

2021 blev jag klar med utställningsproduktionen i det som nu är Judiskt kunskapscenter i Malmö. I de flesta fall brukar jag gå vidare och låta andra sköta pedagogik och det dagliga arbetet när en utställning är klar. Men den här gången har jag arbetat vidare under uppstartsåret med att se till att verksamheten kommer igång och att det innehåll vi skapat fungerar för våra målgrupper. Så i stället för att hoppa på ett nytt utställningsprojekt har jag arbetat med uppföljning, utbildat guider, slipat på innehåll, varit rådgivare och hållit en och annan visning själv. Arbetet med Judiska församlingen och Judiskt kunskapscenter har definitivt varit en av höjdpunkterna under 2022.

Porträtt av Sofie Bergkvist med judiska föremål i synagogan.

Foto: Josefine Widell Hulgren

Lansering av City Quiz Walks i Malmö

Den 14 februari, på Alla hjärtans dag, lanserade vi City Quiz Walks i Malmö. City Quiz walks är stadsvandring som frågesport i mobilen. Jag har skrivit manus för två promenader med quiz i Malmö. Turen Det gamla Malmö handlar om Malmös äldsta bebyggelse och historia, medan 1900-talets försvunna Malmö tar dig till platser som inte längre finns i Malmö. City Quiz Walks är nu en samarbetspartner till Bergkvist ORD & TEXT och jag hoppas kunna att skapa fler turer i Malmö framöver. Kanske har du förslag på ett tema du skulle vilja se?

Vy över Malmö med City Quiz logga i förgrunden tillsammans med ett hjärta Malmö.

Och du, om du inte kommit på julklappar till alla än, så kan ett presentkort på en City Quiz Walk vara en smart lösning!

Nya webbkurser lanserade

ORD & TEXT vill gärna verka för bättre texter i utställningar. Som ett led i det har jag i år utökat utbudet av webbkurser om utställningstext. Nya för i år är kurserna

Kurserna är självstudiekurser som man kan gå när man vill, direkt i datorn eller telefonen. De innehåller skrivövningar, teori och massor av exempel och konkreta tips. Med de nya kurserna vill jag sprida idén att utställningstext är en egen genre som kräver sin kunskap att skriva och som det också finns olika aspekter av, som vi alla kan bli bättre på.

Det här är en skärmdump. Om du vill veta mer om webbkurserna får du klicka på fliken där det står Webbkurser.

Undervisa på Universitetet

Att dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper till studenter är något jag verkligen värdesätter som en viktig del av mitt arbete. I år har jag haft förmånen att undervisa om projekt för studenter som går kandidatprogrammet Digitala kulturer och för blivande arkivarier, bibliotekarier och museologer på Masterprogrammet i ABM på Lunds Universitet. Dessutom har jag hållit workshop för museolog-delen på mastern i att skriva utställningstext, något som ligger mig extra varmt om hjärtat.

Selfie framför skärm med texten Att skriva utställningstext, workshop 2022

Med powerpointen beredd för studenter!

Nomineringar till priser

Jag kan ju inte prata om höjdpunkter utan att nämna att arbetet med Judiskt kunskapscenter blivit finalist i inte mindre än två tävlingar 2022. Den första var att utställningen blev finalist i tävlingen Årets utställning 2021. Jag och Fredrik Sieradzki, verksamhetsledare på Judiskt kunskapscenter, åkte till Halmstad för att vara med på prisutdelningen. Dessvärre vann vi inte, men vi var glada ändå att komma så långt i tävligen, bland många bra utställningar. Det andra priset var Diversity Index Award där vi också kom till final och fick vara med på pampig prisutdelning i Malmö Rådhus.

Fredrik Sieradzki och jag på gala. Fredrik håller i diplomet.

Se så glada vi var för delad andraplats!

Skrivarworkshop om utställningstext

För den som inte vill gå en digital självstudiekurs håller jag workshops online eller fysiskt. I september i år blev det en digital workshop med arrangörer i Bästa biennalen. Vi jobbade med att skriva så folk förstår och att skriva så folk vill läsa. Praktiska övningar varvades med teori och diskussioner om text. Väldigt roligt. Det vill jag gärna göra mer av.

Bild av datorskärm med texten Bästa biennalens skrivarworkshop

Redo för digital workshop!

Utställningstexter till Äskhult

En favoritplats för mig är Äskhults by i Halland. Den lilla oskiftade byn med sina små grå hus, spännande historia och intressanta verksamhet skapar alltid en lite varm känsla i min mage. I år har jag fått äran att skriva texter till byn om de olika husen som finna på platsen. Uppdraget var att skriva om de olika husen med betoning på hur gammal kunskap om odling, hållbarhet och hantverk blir tydligt genom funktionerna i huset. Verkligen spännande ämne. Jag ser fram mot när skyltarna är helt klara och hänger på och i husen.

Foto: Äskhults by

Med önskan om sköna helger
och ett gott nytt år

Även om 2022 har känts som ett lite annorlunda år, så kan jag konstatera att jag fått vara med i många roliga projekt och spännande verksamheter. Jag har en känsla av att 2023 kan bjuda på en del nyheter i arbetslivet. Men mer om det en annan gång.

Nu vill jag önska alla kunder, samarbetsparter och kollegor riktigt sköna helger - i vilken form de än firas.

Vi ses på andra sidan nyåret!