Därför är utställningstext en egen genre

Texter i utställningar är speciella av många skäl. Utställningstext är en alldeles egen genre av text. I det här inlägget berättar jag hur utställningstext skiljer sig från andra former av text.

Utställningstexter är inte böcker

Även om jag gått i många utställningar som kanske skulle tjänat på att vara just en bok, och även om innehållet i många utställningar också skulle passa bra i böcker, är bokformen inte detsamma som texter i en utställning. En bok läser du oftast på egen hand. En utställning besöker de flesta med familj och vänner. En bok förutsätter att du relativt ostört kan ägna dig åt innehållet, och sjunka in i det. Du läser boken från början till slut. Utställningstexter har mängder av andra medier runtomkring som pockar på uppmärksamhet och förhindrar koncentrerad läsning. Och du läser sällan en utställnings texter från början till slut. En bok kan du sitta eller ligga och läsa. En utställningstext står du upp och läser, och du är hela tiden på väg vidare.

Texter om böcker och böcker med texter. Judiskt kunskapscenter. Foto: Josefin Hultgren Widell

Utställningstext är inte journalistisk text

En tidningsartikeln är skriven för att läsaren ska skumma texten. Den börjar med en ingress, som ska väcka intresse, sedan kommer en fördjupning och sist bakgrund och detaljer. Informationen i en tidningsartikel upprepas många gånger (tänk på det nästa gång du läser en nyhetsartikel!). En utställningstext ska i stället var kort och kärnfull, säga det viktigaste tydligt och klart och tåla att läsas från början till slut.

Utställningstexter är inte information

Information är envägskommunikation som inte kräver något tillbaka av mottagaren. Utställningstexter är berättande. De förklarar, vägleder, ifrågasätter, provocerar och får besökarna att känna. Bra utställningstexter får besökarna att känna sig delaktiga i utställningen, de pratar med besökaren. När man jobbar med ett ämne och blir engagerad och kan mycket, är det lätt att vilja överföra all sin kunskap på besökarna och tänka att det allt måste sägas i text. Men utställningstexter kräver ett varsamt urval av information som sen måste kommuniceras på rätt sätt.

Utställningstexter är inte akademisk text

Akademiska texter har sin speciella disposition som följer en logik där frågor utreds, diskuteras och där slutsatserna presenteras i slutet av texten. I utställningar behöver vi ofta börja med slutsatserna. Forskare som bidrar till utställningar blir ibland frustrerade när deras forskning formas om till utställningstexter, men det är just för att det är ett helt annat medium. Dessutom: Akademiska texter har källor och referenser i texten. Utställningstext behöver inte ha källor i texten. Däremot behöver du spara och dokumentera varifrån fakta och uppgifter kommer, så att du kan svara på frågor om texten om något skulle ifrågasättas eller om det kommer ny kunskap. Akademiska texter använder fackspråk. Utställningstexter behöver vara lätta att förstå för många människor. Ibland kan vi behöva använda fackuttryck, men då behöver de förklaras i texten eller i sammanhanget i utställningen.

Texterna är ett medium bland många i en utställning. Foto: Malin Kihlström

Utställningstext är inte skönlitteratur

En del utställningstext har skönlitterära ambitioner. Ibland ser man utställningstext som påminner om poesi. Det kan funka i vissa sammanhang, men det kräver en skribent som är säker på sin sak. Skönlitteratur innehåller ofta metaforer. Utställningstext behöver vara konkret. Många människor missförstår metaforer i utställningstext och tolkar dem bokstavligt. Dessutom innehåller utställningar ofta så många andra medier, att bilder i texterna kan förvirra mer än hjälpa. Däremot kan vissa metoder från skönlitterärt skrivande vara till hjälp i utställningstexter, något jag går igenom mer i mina kurser om att skriva utställningstext.

Utställningstext är en alldeles egen form av text

Utställningstexter berättar en historia, förklarar och involverar. Språket behöver vara lätt att förstå, konkret och intresseväckande. De fokuserar på det viktigaste och fungerar som ett medium bland andra i en utställning.


Vill du lära dig mer om hur du skriver bra texter som fungerar i utställningar, ta en titt i mitt utbud av webbkurser, eller hör av dig för att boka en workshop med mig.