ORD & TEXT har just fått ett nytt uppdrag - att skriva utställningsmanus till förnyelsen av en basutställning på Flygmuseum i Ängelholm. Det här uppdraget gäller arbetet som sker i en utställningsproduktion innan det är dags för utställningstexter, alltså arbetet med att ta fram vad utställningen ska handla om och vad den ska skildra. Hur tar jag mig an ett sådant uppdrag? Vad händer i ett utställningsprojekt när utställningens innehåll ska definieras och berättelsen ska mejslas ut? Om det tänkte jag skriva några ord.
Entrén till Flygmuseum på den före detta flygflottiljen F 10 i Ängelholm.
Flygmuseum i Ängelholm har nyligen tagits över av Ängelholms kommun. Tidigare drevs det av
F 10 Kamratförening. Kamratföreningen bildades 1981 och har, sedan 2004 när Flygmuseum skapades, fokuserat på att driva museet. Nu har alltså kommunen tagit över museet och beslutat att förnya basutställningen.
Basutställningen är inhyst i en av Flyghangarerna på flottiljområdet för före detta F 10. Där visas flygplan (bland andra Tunnan, Draken, Viggen, Gripen) som varit aktiva på F 10 tillsammans med utrustning, motorer, teknik, material, uniformer, och medaljer. Det finns också delar som berättar om flygbaser och verksamheter i bergrummen, som styrde flyget, under kalla kriget.
Mycket av det som visas ska vara kvar i den nya utställningen. Till exempel är det både svårt och dyrt att flytta stora flygplan. Mitt uppdrag handlar i stället om att hitta berättelsen i den nya utställningen. Men hur väljer vi vad vi ska berätta? Vilka perspektiv är viktiga? Varför ska vi ens göra utställningen? Vems historia berättar vi och för vem? Vad ska besökaren lära sig, känna, uppleva, få med sig? Alla dessa frågor behöver få ett svar i den tidiga delen av en utställningsproduktion.
Genom åren har jag utarbetat en process som jag använder mig av för just detta. Jag delar med mig och tänker att det kanske kan vara till hjälp för andra som står i begrepp att sätta igång en större produktion. Så här jobbar jag:
Inledande workshop med involverade i projektet, gärna med olika kompetenser och perspektiv. Här fokuserar vi på att få fram kärnan i det vi ska berätta. Jag brukar prata om huvudbudskapet i utställning. Författaren till boken Exhibit Labels, Beverly Serrel, talar om Den stora idén med en utställning. Här handlar det om att försöka komma överens om vad som är viktigast att besökarna förstår med utställningen. För Flygmuseum genomförde vi en sådan workshop först internt med personalen på det kommunala Flygmuseum och sedan med ett stort antal av medlemmarna i Kamratföreningen.
Ni må tro att det var tillfredsställande att vi kom fram till samma huvudbudskap i båda workshoparna!
Sofie Bergkvist leder workshop på Flygmuseum
2. Research och tematisering. När vi i projektet är överens om vad som är viktigast att förmedla med utställningen börjar en fas av research och tematisering. Där befinner vi oss nu i projektet. Här djupdyker jag i olika källmaterial, litteratur, pratar med inblandade och försöker förstå så mycket som möjligt av ämnet. Här brukar jag också försöka hitta olika teman i utställningen. Dessa teman brukar senare faktiskt bli fysiska delar i utställningen.
Lyllos mig som får dyka ner i nya ämnen i mitt jobb och hitta hur just dessa ämnen kan förmedlas till en kräsen museipublik.
Flygplanet J35 Draken på en gräsmatta på flottiljområdet. I just detta projekt behöver jag processa mycket kunskap kring flygvapnet och all teknik, liksom kalla kriget och Sveriges försvar.
3. Synopsis. När jag har tematiserat och delat in ämnet i under-kategorier behöver dessa rådbråkas och diskuteras med kunden. Det kan också ske i workshopform eller i någon annan mötesform där de involverade i projektet kan bidra. Därefter är det dags att få ner resultatet på pränt. Synopsis är ett första dokument som tar upp huvuddragen i utställningen och berättelsen vi vill förmedla. Här finns utställningens olika delar; vilka perspektiv innehållet presenteras ur och eventuellt förslag på lösningar. Nyckelord och värdeord för utställningen kan också finnas med, liksom stämning, tilltal och tonalitet för utställningen. Ibland tar jag även in textnivåer i synopsis, dvs olika texters funktion i utställningen.
Här börjar det bli konkret - roligt!
Roboten Rb 68. En viktig del i arbetet med utställningsmanus är att hitta anledningen till att vi överhuvudtaget ska berätta om F 10, och om och i så fall varför till exempel en robot ska visas på museum.
4. Fördjupad och inriktad research. När synopsis är klart börjar arbetet med att fördjupa de olika delarna i utställningen ytterligare. I den är fasen är det bra om projektet också börjat med gestaltning så att det blir lättare att veta vad researchen ska fokusera på. Om vi vet att vi ska porträttera fem personer är det dessa personer vi ska fokusera på. Om utställningen ska innehålla en tidslinje är det nedslagen i tidslinjen som researchen fokuserar på och så vidare.
Här gäller det att harva på och beta av, del för del. Men ack så tillfredsställande när en kan bocka av en del.
5. Manus. Därefter är det dags att få ner också detta på papper i form av manus för utställningen. Självklart efter att ha förankrat innehållet med kunden. Dokumentet sammanfattar allt det som ovan process gett. Huvudbudskap, utställningens teman och perspektiv, liksom de olika delarna i utställningen. Varje del blir en del i manus där de enskilda delarna kan ha ett eget under-budskap). Tanken är att de olika delarna alla bidrar till huvudbudskapet för utställningen.
Voila! Ett dokument som blir en hjälp för resterande produktion av utställning.
Manusarbetet handlar både om att fokusera på besökarnas upplevelse och den kunskap vi förmedlar, liksom att titta på de interna förutsättningarna och möjligheterna. Ibland zoomar man in på en detalj för att sedan zooma ut och titta på helheten.
Jag ska också lägga in en brasklapp att det inte är alla utställningar där en så här noggrann process är möjlig. Men i just det uppdrag jag fått nu finns chansen att faktisk jobba så här och det är något jag är väldigt glad för. Och på kuppen har jag blivit riktigt intresserad av flyghistoria - nu gäller det att förmedla det intresset vidare till framtida besökare på Flygmuseum.
Vill du lära dig mer om hur du utvecklar just ditt ämne, kan du gå min digitala kurs Att skriva utställningstext. Den handlar om hela processen från att ringa in huvudbudskapet till att skriva färdiga texter.
Eller boka en workshop med mig där vi tillsammans jobbar med just ditt projekt.