Twitter
Följ sofiesord på Twitter
Facebook
Gilla ORD & TEXT på Facebook

Vad som engagerat mig det senaste halvåret

Miljö i utställningen Popstad Lund. Foto: Viveca Ohlsson Kulturen 2011

Det har varit tyst här på bloggen ett tag. Det beror på att jag varit engagerad i utställningen Popstad Lund som nu har öppnat på Kulturen. Det senaste halvåret har gått åt till att samla föremål, bilder och berättelser om Lunds musikliv under året 1971 – 1996 och att producera en utställning som berättar om den här tiden.

Det har varit en omtumlande och intensiv period och jag har knappt tänkt på annat än popstad. Jag har levt, tänkt och drömt popstad. Nu har det gått några dagar sen vi öppnade utställningen med en rejäl fest och en välbesökt invigning. Det har varit oerhört roligt att få arbeta med ett ämne som engagerar mig så mycket och som också väcker så mycket engagemang hos andra. Nu när min insats i projektet börjar gå mot sitt slut känns det nästan tomt. Det har varit ett lärorikt arbete och jag tar med mig många viktiga erfarenheter och några av dem vill jag dela med mig av.

Projektet Popstad Lund bygger på ett initiativ utanför museivärlden och har vuxit fram genom en facebooksida. Det är ett delaktighetsprojekt i den meningen att museet gör utställningen tillsammans med personer utanför museet. Det är inte bara deras föremål och bilder vi ska visa utan också deras berättelser. Museets roll har inte varit att vara ämnesexpert, utan att vara expert på att göra utställning.

Detta sätt att arbeta bygger på ett förhållningssätt som jag är säker på att vi kommer se mer av i museivärlden framöver, inte minst på Kulturen. En av mina lärdomar är att jag faktiskt har arbetat på det här sättet i nästan tio år och att mina erfarenheter och kunskaper fungerar i många olika sammanhang, med olika målgrupper och för olika syften. Det är min ambition att dela med mig så mycket som möjligt av mina kunskaper kring detta framöver. En del sker kanske här i bloggform. Annat delar jag med mig av på konferenser där jag deltar och föreläser under hösten och våren. Närmast ses jag på KULTURARVSDAGARNA på Fotografiska i Stockholm den 10-11 november, då jag föreläser tillsammans med Anders Mildner och Andrew MacIntyre på temat Innovativa arbetssätt.

Hoppas vi ses där!